tháng 12 17, 2014
Unknown
As a sweet-tooth,
I have to say that it's gonna be a little bit challenging to find good truly
local desserts in Koh Samui, Thailand if you don't speak Thai or have Thai
friends. I have been here for 5 months and the only place I have my sweets is
from an old-so-not-care-about-business lady in Nathorn food market. The struggle
gets harder because she seems to be on vacation all the time. Nothing is worse
than, 4 out of 10 times, driving 40 mins after dinner to find out that you are
not going to have desserts (just because the lady is not in the mood today)
Luckily, Matt - who is now my officially food guide - took
me to this home-made sweets stand and saved my life from the dilemma of "What's
for desserts?" When samuihangouts.com is done, it would be hell of a lot easier
for tourists to enjoy this island to the fullest. All the best,
Matt!
Back to the story of sweets, as
we all know, America has apple pie, Japan boasts mochi, France is famous for
crème brulee,... Thai desserts are characterized by sweet
syrups, coconut cream, tropical fruits, and sweet sticky rice. If you are seeing
this typical sweets stand with a smiling lady, here is the description guide to help you identify what
Thai desserts you are going to sample while in
Thailand.
|
If you are
heading to Nathorn from Meanam, pay her a visit. She is only 200 meters before
the turn. On the left side of the
road. |
Đến Thái Lan, các
bạn sẽ nhìn thấy rất nhiều những chiếc xe bán đồ tráng miệng xanh đỏ như thế này
trên đường phố. Giá mỗi món đồ ngọt rơi vào khoảng 15-20baht, tức là chỉ 8-14k.
Hương vị đặc trưng tạo nên dấu ấn của đồ ngọt Thái Lan là vị cốt dừa béo ngậy
không lẫn đi đâu được. Thú vị hơn nữa là,
trong bữa cơm, người Thái ăn cay bao nhiêu thì khi ăn đồ tráng miệng, họ ăn ngọt
bấy nhiêu. Mình là con sâu kẹo mà còn phải chào thua trước độ hảo ngọt của các
bạn Thái. Cùng với chè,
kem, thạch, kẹo (mà mình sẽ update dần dần theo chủng loại) các loại bánh dưới
đây được coi như là phổ biến nhất trong các món bánh cổ truyền của Thái. Hãy
cùng thử xem nhé ;)
1. Tong Yip ทองหยิบ (Flower Egg
Yolk Tart) Egg yolk, sugar, and flower water
boiled in sugar syrup and formed into flower like
shapes.
|
Tong Yip, Tong Yord and Foi Tong
make up a popular trinity of Thai
desserts.
|
Ở Thái Lan, những món đồ ngọt
có màu cam như thế này 90% được làm từ lòng đỏ trứng ngào với bột đường rồi
luộc. Món này được sáng tác dưới nhiều hình dạng khác nhau, có loại như sợi
miến, có loại như con giun nhưng tựu chung là rất ngọt.Ngọt muốn rụng răng luôn á
huhu
2. Khao Neow Sang Kaya ข้าวเหนียวสังขยา
(Sticky Rice with Custard) This Thai dessert consists of sweet sticky
rice topped with a slice of creamy custard.
|
The creamy custard on the
round container will be put on top of the sticky rice. |
|
|
|
|
|
|
Ngoài xoài, người Thái còn ăn xôi
với nhiều món ngọt khác nhau như sầu riêng, kem, trứng ... Đây là món xôi ngọt cốt dừa ăn kèm với custard,
một dạng kem mịn như caramen Hàng Cót, tạo nên một hương vị béo đến khó tả ở
eo. Đây là món mình đang nghiện nhứt và cũng khổ tâm vì nó nhứt <3
3. Khanom Chun ขนมชั้น (Thai
Jello)
Sugar, coconut milk, and flour
mixed and set in cookie pan to harden into a jelly is a very popular Thai
dessert.
4. Sang Kaya Fug Tong
สังขยาฟักทอง (Pumpkin and Custard) It's a pumpkin that’s hollowed
out and filled with the creamiest custard you can ever imagine. The whole
pumpkin is then sliced into pie like pieces and served normally as a takeaway
treat.
|
Trong hình có 2 món, bánh
custard bí ngô và bánh Khao Neow Sang Kaya
ข้าวเหนียวสังขยา (Sticky Rice with Custard) được gói trong lá chuối. Vì mình không thích bí ngô nên không thích mùi của bánh này ạ :'( |
5. Med Kanun เม็ดขนุน (Mung Bean
Yolk) Mung bean paste formed in egg
yolk and sugar.
|
Đây là món bánh
bột đậu xanh nghiền, ngào cùng lòng đỏ trứng và đường, đường, rất rất nhiều đường. Cá nhân mình ứ thích món này lắm vì nó quá ngọt, đến mức không còn cảm nhận được mùi vị gì khác huhu Còn chiếc bánh màu xanh kia đích thị là bánh cốm của Việt Nam, chỉ khác là hạt gạo dài và dẹt, được giã thô chứ không mỏng tang như cốm nhà mình, tuy
nhiên
ngào
với đường và nước cốt dừa thì trở nên vô cùng mềm mại và hấp dẫn.
|
|
|
Một số bài viết khác về du lịch
Thái Lan 1. Gourmet : siêu thị thực
phẩm lớn ở Bangkok http://hatmem.blogspot.com/2014/06/gourmet.html
2. Mua gì ở
Bangkok phần 1 : http://hatmem.blogspot.com/2014/04/mua-gi-o-bangkok.html phần 2 : http://hatmem.blogspot.com/2014/04/mua-gi-o-bangkok-p2.html
3. Songkran - năm mới của
người Thái : http://hatmem.blogspot.com/2014/04/on-nam-moi-songkran-cung-nguoi-dan-thai.html
4. Zone9 của Bangkok : http://hatmem.blogspot.com/2014/04/en-bangkok-choi-gi.html
5. Koh Samui - hòn đảo nghỉ
dưỡng : http://hatmem.blogspot.com/2014/07/5-li-do-e-en-koh-samui.html
6. Du lịch bụi ở
Bangkok
phần 1 : http://hatmem.blogspot.com/2013/07/thailand-on-shoestring.html
phần 2 : http://hatmem.blogspot.com/2013/08/thailand-on-shoesstring-part-2.html
7. Trung tâm Văn hóa Nghệ
thuật ở Bangkok http://blog.hatmem.com/2014/11/bangkok-art-and-culture-center-trung.html
8. Du lịch Huahin http://blog.hatmem.com/2014/11/du-lich-bui-o-huahin-thai-lan.html
9. Một vài khách sạn ở
Bangkok http://blog.hatmem.com/2014/10/review-mot-vai-ia-iem-khach-san-o.html
10. Chaktuchak những ngày
không cuối tuần http://blog.hatmem.com/2014/08/chaktuchak-yen-binh-nhung-ngay-khong.html
11. Các món ăn đường phố của
Thái Lan http://blog.hatmem.com/2014/08/cac-mon-uong-pho-cua-thai-lan.html 12. Đến Thái Lan ăn
gì http://blog.hatmem.com/2014/11/en-thai-lan-gi.html |
|
|
|
|
|
|
|
|